Current Affairs DAILY CURRENT AFFAIRS

Current Affairs 5-12-19

Current Affairs plays an important role in UPSC, SSC, BANK and Other State Level Government Exams. Reading Current Affairs on a daily basis boosts your knowledge and increases the chance of your dream job.

1. Bhopal Gas Tragedy took place in the year ________.

Answer – 1984

Important Points-

  • The 35th anniversary of Bhopal Gas Tragedy is being observed across the country.
  • The disaster took place in a pesticide production plant, named the Union Carbide India Limited (UCIL).
  • On the night of December 2-3, 1984, water entered the tank no 610 containing 42 tons of Methyl Isocyanate (MIC), resulting in a runaway chemical reaction that vented highly-toxic MIC gas into the atmosphere.

2. The leaders of the North Atlantic Treaty Organization, NATO, met to mark the birth anniversary of the organization. NATO was formed in the year _______.

Answer – 1949

Important Points-

  • The leaders of the North Atlantic Treaty Organization, NATO, met to mark the 70th birthday of the organization in London.
  • NATO was founded in 1949 for the collective defense of its members, linking the security of the United States with its European allies against the Soviet Union.

3. ‘Hand-in-Hand-2019’ is a joint military exercise between India and _______.

Answer- China

Important Points-

  • The 8th India-China joint training exercise ‘HAND-IN-HAND 2019’ with the theme counter-terrorism under the United Nations mandate is scheduled to be conducted at Umroi, Meghalaya from 07 to 20 December 2019.

4. The government has launched the 4th round of Regional Connectivity Scheme – UDAN (Ude Desh Ka Aam Nagrik). UDAN scheme was launched in the year ________.

Answer – 2016

Important Points-

  • The government has launched the 4th round of Regional Connectivity Scheme – UDAN (Ude Desh Ka Aam Nagrik) to further enhance the connectivity to remote and regional areas of the country.
  • The focus in this round will be North East Region, Hilly States, Jammu and Kashmir, Ladakh and Islands.
  • The scheme was launched in October 2016.

5. In December 2019, India and Asian Development Bank (ADB) has signed a $206 million loans to strengthen urban services in which Indian state?

Answer – Tamil Nadu

Important Points-

  • The Asian Development Bank (ADB) and the Government of India signed a $206 million loan to develop water supply and sewerage infrastructure in 5 cities of Tamil Nadu and strengthen capacities of urban local bodies (ULBs) for improved service delivery

Check now – The Hindu Editorial with vocab 5-12-19

6. Which state has recently announced a 25% subsidy & full stamp duty waiver for setting up the defense industry in the state?

Answer – Uttar Pradesh

Important Points-

  • Uttar Pradesh government has decided to provide a 25 percent subsidy and 100 percent stamp duty waiver for setting up the defense industry in the state.

7. In Volleyball, Indian men’s team defeated which country to win a gold medal at the 13th South Asian Games?

Answer – Pakistan

Important Points –

  • In Volleyball, Indian men’s and women’s team won gold. Men’s team defeated Pakistan 3-1 n 13th South Asian Games.
  • Indian women’s volleyball team defeated host Nepal by 3-2 in the final at Kathmandu.

8. Recently, Crisil has slashed and revised the Indian economic growth for the financial year 2019-20 to_______.

Answer – 5.1 percent

Important Points –

  • Rating agency CRISIL sharply cut its growth forecast for the current financial year to 5.1 percent from an earlier estimate of 6.3 percent.

9. Who will replace Larry Page as the CEO of Google’s parent company Alphabet Inc?

Answer – Sundar Pichai

Important Points –

  • Sundar Pichai promoted as Alphabet Inc CEO after Google co-founders Larry Page and Sergey Brin have announced that they are stepping down from the leadership role of the parent company Alphabet.

10. Who has been named as the ‘Global Indian of the Year’ at The Economic Times Awards for Corporate Excellence in Mumbai?

Answer – Ajay Banga

Important Points –

  • The Economic Times Awards for Corporate Excellence named Ajay Banga, President and Chief Executive Officer of Mastercard, as ‘Global Indian of the Year’.
  • The award acknowledges Ajay Banga’s leadership that has helped Mastercard to register unprecedented financial growth.

Check out Current Affairs 4-12-19

“Do share it with your friends to help them to achieve their dream job in the government sector.”

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Lovepreet Singh
The author is a 23-year-old writer who loves blogging and helping others in the field of GOVERNMENT JOBS, computer, network, and internet with best of knowledge.
https://selectionpoint.net/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *