Current Affairs DAILY CURRENT AFFAIRS

Current Affairs 4-12-19

Current Affairs plays an important role in UPSC, SSC, BANK and Other State Level Government Exams. Reading Current Affairs on a daily basis boosts your knowledge and increases the chance of your dream job.

1. International Day of Persons with Disabilities is observed every year on _______.

Answer – 3 December


2. Who has won the has won the 12th ‘Shakti Bhatt First Book Prize’?

Answer – Tony Joseph

Important Points –

  • Author Tony Joseph was declared the winner of the Shakti Bhatt First Book Prize 2019.
  • he won the prize for his book Early Indians: The Story of Our Ancestors and Where We Came From.

3. Which state celebrated ‘Indigenous Faith Day’ on 1st December?

Answer – Arunachal Pradesh

Important Points –

  • Donyi Polo Cultural & Charitable Trust and Indigenous Faith & Cultural Society of Arunachal Pradesh celebrated ‘Indigenous Faith Day’ at Pasighat with religious fervour.

4. Recently, Shelley Morrison passed away. She was a/an _______.

Answer – Actor

Important Points –

  • Shelley Morrison, a character actress best known for playing the feisty maid Rosario Salazar on “Will & Grace,” has died
  • The actress played Rosario Salazar on “Will & Grace” from 1999 to 2006

5. Typhoon Kammuri makes landfall in which country?

Answer – Philippines

Important Points –

  • In the Philippines, typhoon Kammuri has made landfall at Luzon, the country’s largest and most populous island.

6. Recently, 50 children killed by measles in Samoa. What is the capital of Samoa?

Answer – Apia

Important Points –

  • A measles outbreak in Samoa has killed 50 children as authorities race to vaccinate the entire population.
  • Samoa declared an emergency last month and mandated that all 200,000 people living on the island nation get vaccinated.

7. Recently, PM Modi holds a meeting with King Carl XVI Gustaf. He is the king of which country?

Answer- Sweden

Important Points –

  • Prime Minister Narendra Modi holds a meeting with King Carl XVI Gustaf of Sweden at Hyderabad House in New Delhi.
  • King Carl XVI Gustaf and Queen Silvia arrived on a state visit to India at the invitation of President Ram Nath Kovind.

8. Recently, National Agri-Food Biotechnology Institute, Mohali has set up a ‘Waste to Bio Coal’ project, with the help of which country?

Answer – Sweden

Important Points –

  • To convert Agriculture waste to Bio Coal’ is a project established by the support of the Office of Principal Scientific Adviser to the Government of India at National AgriFood Biotechnology Institute, Mohali in partnership with Bioendev, Sweden

9. Who will lead India at ICC U-19 World Cup 2020?

Answer – Priyam Garg

Important Points –

  • Uttar Pradesh batsman Priyam Garg will lead defending champions India in next year’s Under-19 ICC Cricket World Cup to be held in South Africa.

“Do share it with your friends to help them to achieve their dream job in the government sector.”

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Lovepreet Singh
The author is a 23-year-old writer who loves blogging and helping others in the field of GOVERNMENT JOBS, computer, network, and internet with best of knowledge.
https://selectionpoint.net/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *