Current Affairs DAILY CURRENT AFFAIRS

Current Affairs 3 January,2020

Current Affairs plays an important role in UPSC, SSC, BANK and Other State Level Government Exams. Reading Current Affairs on a daily basis boosts your knowledge and increases the chance of your dream job.

1. Recently, Vikho-o Yhoshü passed away. He was the assembly speaker of ______ Assembly.

Answer- Nagaland

Important Points-

  • Nagaland Legislative Assembly Speaker Vikho-o Yhoshü passed away.
  • Nationalist Democratic Progressive Party leader Vikho-o Yhoshü, an alumnus of Indian School of Mines, Dhanbad, was elected as the Speaker of the 13th Nagaland Legislative Assembly in March last year

2. Which Indian state government is planning to introduce door-delivery of sand?

Answer- Andhra Pradesh

Important Points-

  • The Andhra Pradesh government is planning to introduce door-delivery of sand from January 2, 2020.
  • It will launch a pilot project in Krishna district and then extend it.

3. Which city has emerged as the cleanest city in Swachh Survekshan League?

Answer – Indore

Important Points-

  • Indore ranked first in the Quarter 1 and Quarter 2 results of Swachh Survekshan League 2020 (SS League 2020) among the cities where the population is more than 10 lakh.

4. Which statements is true with reference to Chandrayaan3’s configuration?

Answer- It will have a lander and a rover

Important Points-

  • Indian Space Research Organisation Chief K Sivan said that Government has approved Chandrayaan-3 and the project is ongoing.
  • The Chandrayaan-3 will also have a lander and a rover with a propulsion module.

5. The birth anniversary of Guru Gobind Singh Ji is being celebrated in the country. He was the _______ Sikh Guru.

Answer- 10th

Important Points-

  • The birth anniversary of the tenth Sikh Guru, Guru Gobind Singh Ji is being celebrated in the country.
  • Born in 1666, Guru Gobind Singh is considered to be one of the most celebrated of all Sikh gurus.

CHECK NOW- THE HINDU NEWSPAPER 3-1-2020


6. Recently, the Finance Minister has unveiled ______ 5-year plan for mega infrastructure push in India.

Answer- 102 lakh crore rupees

Important Points-

  • Finance Minister Nirmala Sitharaman has unveiled infrastructure projects worth 102 lakh crore rupees that will be implemented in the next five years as a part of the government’s spending push to the infrastructure sector.

7. Which institute will host the 107th Indian Science Congress?

Answer- University of Agricultural Sciences, Bengaluru

Important Points-

  • The University of Agricultural Sciences in Bengaluru is all set to host the 107th Indian Science Congress.
  • The Pride of India exhibition is one of the attractions during the Science show

8. The Reserve Bank of India, RBI has launched a mobile app named as ______ to help visually challenged people to identify the denomination of currency notes.

Answer- MANI

Important Points-

  • The Reserve Bank of India, RBI has launched a mobile app, MANI, Mobile Aided Note Identifier, to help visually challenged people to identify the denomination of currency notes.

9. Recently, Umaro Sissoco Embalo won the presidential election of which of the following country?

Answer- Guinea-Bissau

Important Points-

  • In the West African state of Guinea-Bissau, Opposition leader Umaro Sissoco Embalo has won presidential elections, picking up 53.55 percent of votes.
  • Guinea-Bissau is a tropical country on West Africa’s Atlantic coast

10. Who has been named as the captain of ESPNCricinfo’s ODI and T20 teams of the past decade?

Answer- Mahendra Singh Dhoni

Important Points-

  • Former India skipper Mahendra Singh Dhoni was picked as captain of ESPN Cricinfo’s ODI and Twenty20 teams of the decade, while Virat Kohli was named the leader in Tests.

11. Which country had recently banned ‘reef-toxic’ sunscreen?

Answer- Palau

Important Points-

  • Palau’s pioneering ban on “reef-toxic” sunscreens takes effect from 01 January 2019.
  • From New Year’s day, any reef-toxic sunscreen imported or sold in Palau will be confiscated and the owner will be fined.

Check Out – Current Affairs 2-1-2020

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Lovepreet Singh
The author is a 23-year-old writer who loves blogging and helping others in the field of GOVERNMENT JOBS, computer, network, and internet with best of knowledge.
https://selectionpoint.net/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *