Current Affairs DAILY CURRENT AFFAIRS

Current Affairs 3-12-19

Current Affairs plays an important role in UPSC, SSC, BANK and Other State Level Government Exams. Reading Current Affairs on a daily basis boosts your knowledge and increases the chance of your dream job.

1. WADA has recommended a fouryear global ban on which country?

Answer – Russia


2. Which country is the host for UN Climate Change Conference from Dec 2-13?

Answer – Spain

Important Points –

  • UN Climate Change Conference, known as COP25 gets underway in the Spanish capital, Madrid, under the Presidency of Chile from 2-13 December 2019.

3. Recently India held its first ‘two-plus-two’ foreign and defense ministerial dialogue with which country?

Answer – Japan

Important Points –

  • India and Japan held their inaugural ‘two-plus-two’ foreign and defense ministerial dialogue with an aim to give further momentum to their special strategic partnership, particularly in the maritime domain.

4. ‘MITRA SHAKTI’ is a joint military exercise between India and _______.

Answer – Sri Lanka

Important Points –

  • The 17th edition of exercise MITRA SHAKTI aimed at enhancing interoperability and operational efficiency amongst the armies of India and Sri Lanka commenced at Aundh Military Station, Pune.

5. Who among the following took over as Chairman, Ordnance Factory Board?

Answer – Shri Hari Mohan

Important Points-

  • Shri Hari Mohan has taken over the charge as Chairman, Ordnance Factory Board (OFB) w.e.f. December 01, 2019.
  • He is a 1982-batch Indian Ordnance Factories’ Service (I.O.F.S.) officer with Post Graduate Degree in Mechanical Engineering.

6. Which country is the host for 13th South Asian Games?

Answer- Nepal

Important Points –

  • 13th South Asian Games have formally begun in Kathmandu, Nepal.
  • During 10 days’ biggest sporting event of South Asia, 2715 athletes compete for 1119 medals including 319 Gold in 26 game categories.

7. Which country became the first country in the world to make the entire process for pilgrims going on Haj completely digital?

Answer – India

Important Points –

  • India has become the first country to make the entire process for pilgrims going on Haj completely digital.
  • This came after the minister signed the bilateral agreement for the pilgrimage with the Saudi Haj Minister in Jeddah.

8. Who has been elected as Speaker of Maharashtra Legislative Assembly?

Answer-Nana Patole

Important Points –

  • Congress leader Nana Patole has been elected as the Speaker of Maharashtra Legislative Assembly after the Bharatiya Janata Party (BJP) candidate Kisan Kathore withdrew his nomination.
  • Maharashtra BJP legislature party leader Devendra Fadnavis was named Leader of Opposition in the state Assembly.

9. Recently, MMTC Ltd has ordered import of 11,000 metric tonnes onions from _______.

Answer – Turkey

Important Points –

  • In view of rising onion prices, the Public sector trading firm MMTC has ordered an import of 11,000 metric tonnes of the staple vegetable from Turkey.
  • The 11,000 metric tonnes are in addition to 6,090 tonnes arriving from Egypt in the middle of this month.

10. The government has extended mandatory FASTag roll-out date to _______.

Answer- 15 December

Important Points –

  • The government extended till December 15 the date for making FASTag mandatory for toll payments on national highways.
  • The Ministry of Road Transport and Highways (MoRTH) had earlier announced that toll payments on highways would be accepted through FASTags only from December 1.

11. Which country is the ‘Guest of Honour Country’ at the International Book Fair in Mexico?

Answer – India

Important Points –

  • Minister of State for Human Resource Development Sanjay Dhotre inaugurated the India Pavilion at International Book Fair in Guadalajara, Mexico.
  • India is the ‘Guest of Honour Country’ in this book fair and it becomes the first Asian country to participate as ‘Guest of Honour’ in the Fair.

“Do share it with your friends to help them to achieve their dream job in the government sector.”

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Lovepreet Singh
The author is a 23-year-old writer who loves blogging and helping others in the field of GOVERNMENT JOBS, computer, network, and internet with best of knowledge.
https://selectionpoint.net/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *