Current Affairs DAILY CURRENT AFFAIRS

Current Affairs 29-11-19

Current Affairs plays an important role in UPSC, SSC, BANK and Other State Level Government Exams. Reading Current Affairs on a daily basis boosts your knowledge and increases the chance of your dream job

1. National Milk Day is observed on which date?

Answer – 26 November

Important Points

  • India National Milk Day is observed every year on 26 November to commemorate the birthday of Dr. Varghese Kurian, the father of India’s White Revolution. However, World milk day is observed every year across the world on 1 June by the United Nations.
  • The first National Milk Day was celebrated on 26 November 2014 after the initiative taken by Indian Dairy Association (IDA). In first National Milk Day various milk producers from 22 states participated

2. Recently which country has passed a law in support of Hong Kong protesters?

Answer – US

Important Points –

US Prez signs bills into law in support of Hong Kong protesters

  • What does the law say?
  • The bill was introduced in June in the early stages of the protests in Hong Kong, and was overwhelmingly approved by the House of Representatives last month.
  • It says: “Hong Kong is part of China but has a largely separate legal and economic system

3. 47th All India Police Science Congress is being organized in which city?

Answer- Lucknow

Important Points-

  • Uttar Pradesh Police in association with the Home Ministry and the Bureau of Police Research and Development is organizing the event at the police headquarters in Lucknow

4. Special Protections Group Act was enacted in which year?

Answer – 1988

Important Points-

  • The Special Protection Group (Amendment) Bill, 2019 was introduced in Lok Sabha by the Minister of Home Affairs, Mr. Amit Shah, on November 25, 2019. The Bill amends the Special Protections Group Act, 1988.

5. The Logo design of Prashant Mishra was selected for Lokpal Logo. Prashant Mishra belongs to which state?

Answer – Uttar Pradesh

Important Points –

  • The Chairman of Lokpal, Justice Pinaki Chandra Ghose launched the logo of Lokpal, at an event held in New Delhi.

Check now – The Hindu Editorial with vocab 29-11-19


6. Recently which ministry launched “Kartavya” Portal?

Answer- Ministry of Human Resource Development

Important Points –

  • Union Human Resource Development (HRD) Minister Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ launched the kartavya.ugc.ac.in portal for holding monthly essay competitions for students.

7. Which university is considered as a world is No: 1 in Quacquarelli Symonds (QS) World University Asia Rankings 2020?

Answer – National University of Singapore

Important Points –

  • India has 96 universities ranked, including 20 brand new entries in the QS World University Rankings: Asia 2020.
  • The Indian Institute of Technology Bombay (IITB) leads nationally at the overall 34th place, and it is followed by IIT Delhi (IITD) in the 43rd place and by IIT Madras (IITM) in the 50th position.

8. ________appointed Governor of the country’s Tamil-dominated Northern Province?

Answer –Muttiah Muralitharan


9. 4-day long MoEFCC and CMS Vatavaran-2019 Short Film Competition and Festival on Environment begins in________?

Answer – Delhi


10. Which news channel won wins International Press Institute India award for excellence in journalism?

Answer – NDTV

Important Points –

  • The International Press Institute India award for excellence in journalism has been given to private news channel NDTV for its “expose of the conspiracy to scuttle” the Kathua rape and murder case probe.
  • The expose of the hypocrisy across the political spectrum “represented excellence in journalism”, anchored by senior journalist Nidhi Razdan, a statement issued by the India chapter of the Vienna-based International Press Institute said.

11. Union Cabinet approves MoUs with ___________to combat smuggling of narcotic drugs?

Answer – Saudi Arabia

Important Points –

  • Union Cabinet has given ex-post facto approval for Memorandum of Understandings (MoUs) between the Republic of India and the Kingdom of Saudi Arabia in the field of combating illicit trafficking and smuggling of Narcotics Drugs, Psychotropic Substances, and Chemical Precursors.
  • It is defined by the United Nations (UN) International Drug Control Conventions of 1961, 1971 and 1988.
  • These are Single Convention on Narcotic Drugs, 1961; Convention on Psychotropic Substances, 1971; Convention against the Illicit Traffic in Narcotic Drugs and Psychotropic Substances, 1988

Check out Current Affairs 28-11-19

“Do share it with your friends to help them to achieve their dream job in the government sector.”

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Lovepreet Singh
The author is a 23-year-old writer who loves blogging and helping others in the field of GOVERNMENT JOBS, computer, network, and internet with best of knowledge.
https://selectionpoint.net/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *