Current Affairs DAILY CURRENT AFFAIRS

Current Affairs 28-11-19

Current Affairs plays an important role in UPSC, SSC, BANK and Other State Level Government Exams. Reading Current Affairs on a daily basis boosts your knowledge and increases the chance of your dream job.

1. Where Davis cup 2019 was held at?

Answer – Spain

Important Points

  • Hosts Spain beat Canada 2-0 in final at Madrid to win 2019 Davis Cup Tennis title
  • Roberto Bautista Agut and Rafael Nadal won singles matches

2. Which state has topped the ‘Child Rights and You’ Report on Crime against Children in India?

Answer – Uttar Pradesh and Madhya Pradesh

Important Points –

  • Child Rights and You’ Report on Crime against Children in India
  • The Child Rights and You recently released a report “How Vulnerable are Children in India to crime?” The report was based on the analysis of the National Crime Records Bureau for 2016-17.
  • The report says that the states of Madhya Pradesh and Uttar Pradesh topped the list of states for crimes against children.
  • The highest increase in crimes between the years 2016 and 2017 was seen in Jharkhand.

3. Which actor was awarded as ‘Best Performance Actor ‘at 13th Asia Pacific Screen Awards?

Answer – Manoj Bajpayee


4. Which political party/group is known as Maha Vikas Aghadi’?

Answer – Congress/ NCP / Shiv Sena

Important Points-

  • The Maharashtra Assembly polls slated for October 21 is mainly a battle between a supremely-confident ”MahaYuti (Grand Alliance), comprising the ruling Bharatiya Janata Party-Shiv Sena and four other smaller allies, and ”MahaAghadi” (Grand Front) of crumpled Opposition coalition of Congress and Nationalist Congress Party.

5. DRDO Chairman _____awarded honorary fellowship by the Royal Aeronautical Society of the UK?

Answer – G Satheesh Reddy


Check now – The Hindu Editorial with vocab 28-11-19

6. Who has designed the Lokpal logo recently?

Answer – Prashant Mishra

Important Points –

  • The Chairman of Lokpal, Justice Pinaki Chandra Ghose, launched the logo of Lokpal in New Delhi
  • Logo design of Prashant Mishra of Prayagraj (UP) was selected
  • The motto of Lokpal (Do not be greedy for anyone’s wealth) was also adopted.

7. A/C to new PETROL PUMP NORMS Any entity seeking authorization for retail marketing only should have a minimum net worth of at least _________?

Answer – Rs 250 crore

Important Points –

  • unveils norms for setting up petrol pumps
  • Non-oil companies can also set up petrol pumps
  • Any entity seeking authorization for retail marketing only should have a minimum net worth of at least Rs 250 crore
  • Licensees required to set up a minimum of 100 outlets with at least 5% of them in remote areas
  • the licensee would also be required to “install facilities for marketing at least one new generation alternate fuels like CNG

8. _________wins Tata Steel Chess Rapid and Blitz title in Kolkata?

Answer – Magnus Carlsen


9. Which city is hosting DEFCOM INDIA 2019?

Answer – Delhi


10. Which state government has launched the “Water 4 Change” initiative for water management?

Answer – Kerala


11. Pradhan Mantri Krishi Sampada Yojana is being implemented by which ministry?

Answer – Ministry of Food Processing

Important Points

  • The Inter-Ministerial Approval Committee chaired by Minister of Food Processing Shri Harsimrat Kaur has sanctioned Rs 271 crores for the CEFPPC scheme (Creation/Expansion of Food Processing and Preservation Capacities) scheme.
  • The aim of the scheme is to create direct employment that will help in achieving India’s goal of doubling farmers’ income by 2022. It expected that the project would create 9000 employment.
  • It will also aid in implementing PM Krishi Sampada Yojana (PMKSY).
  • PMKSY is being implemented by the Ministry of Food Processing.

Check out Current Affairs 27-11-19

“Do share it with your friends to help them to achieve their dream job in the government sector.”

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Lovepreet Singh
The author is a 23-year-old writer who loves blogging and helping others in the field of GOVERNMENT JOBS, computer, network, and internet with best of knowledge.
https://selectionpoint.net/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *